ZENEISKOLA

(2018/2019)

Növendékeink a 2018/19-es tanévben is számos versenyen és koncerten vettek részt. A kiskunhalasi zenei versenyen, melyet a zene világnapja alkalmából rendeztek meg október 4-én, két diákunk vett részt. Halmi Norbert Sándor (hegedű) kiemelt nívódíjat, valamint Rácz Virág Emese (hegedű) nívódíjat kaptak.

Zeneiskolánk idén ünnepelte 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból nagyszabású koncerttel emlékeztünk iskolánk alapítóira, kollégáinkra és elért eredményeinkre. December 15-én az iskola aulájában került megrendezésre az Adventi Hangverseny, mely egyben jótékonysági est volt a zeneiskola javára. A hangverseny a Tanítók Alapítványa az Izsáki Iskoláért és a Szülői Munkaközösség támogatásával és segítségével történt. A látogatóknak a rendezvény kapcsán lehetősége volt anyagi támogatást nyújtani az alapítványnak. A befolyt összeg az iskola eszközállományának javítását és bővítését szolgálja.

Március 6-án „Házi népdaléneklési versenyt” tartottunk az ének-zene szaktanteremben, melyen a továbbjutók április 1-én részt vettek a Kiskőrösön megrendezésre került népdaléneklési versenyen. Itt Perjés Etelka arany és III. helyezést, Fábián Roland ezüst és Szabó Annabella bronz minősítést kaptak.

Április 12-én az iskola énekkara Fülöpszálláson az alsós korcsoportban harmadik helyezést ért el. Május 8-án került megrendezésre az Anyák napi hangversenyünk. Május 12-ére esett a XXI. Muzsikáljunk együtt Orgoványi Kamarazenei találkozó, melyen ismét zeneiskolánk képviseltette magát legnagyobb létszámban a résztvevő intézmények között. Nagyon szép siker, hogy iskolánk büszkesége, Halmi Norbert Sándor 8. b szeptembertől a kecskeméti Kodály Zoltán Konzervatóriumban folytatja tanulmányait.

Nagy-Kanász Szabolcs

Munkaközösség vezető

 

(2017/2018)

Az izsáki zeneiskola növendékei a 2017/18-as tanévben is számos koncerten és versenyen vettek részt. A kiskunhalasi zenei versenyen, melyet a zene világnapja alkalmából rendeztek meg október 4-én, két diákunk vett részt. Édes Hanna Zsófia 5.b furulya nívódíjat, Halmi Norbert Sándor 7.b hegedű kiemelt nívódíjat kaptak.

Október 20-án rendezték meg a IV. Országos Bihari János Hegedű-és Vonós Kamarazenei Fesztivált, melyen iskolánk kiváló hegedűse, Halmi Norbert Sándor 7.b arany minősítést kapott.

December 16-án, szombaton 17 órakor immáron az új iskola aulájában került megrendezésre a hagyományosnak mondható Adventi Hangverseny, mely egyben jótékonysági est volt a zeneiskola javára. A hangverseny a Tanítók Alapítványa az Izsáki Iskoláért és a Szülői Munkaközösség támogatásával és segítségével történt. A látogatóknak a rendezvény kapcsán lehetősége volt anyagi támogatást nyújtani az alapítványnak. A befolyt összeg a művészeti iskola eszközállományának javítását és bővítését szolgálta.

Február 22-én házi népdaléneklési versenyt tartottunk az ének-zene szaktanteremben. Az iskola kórusa részt vett a március 15-i ünnepségen. Március 20-án a kórus két tagja részt vett a kiskőrösi „Szlovák napokon”.

Május 9-én került megrendezésre az Anyák napi hangversenyünk melyen 31 produkció hangzott el 37 növendéktől. A koncert ismét az iskola aulájában került megrendezésre, mely a karácsonyi koncerten már bizonyította, hogy nagyszerű akusztikája és tágas tere kiváló koncertek és más rendezvények megtartására. Idén május 12-ére esett a XX. „Muzsikáljunk együtt” Orgoványi Kamarazenei találkozó, melyen legmagasabb létszámmal zeneiskolánk képviseltette magát a résztvevő intézmények között.

 

A Kiskőrösi Tankerület támogatásával beszerzés alatt van egy 20 m2-es mobil színpad, továbbá a Kodály program keretében lehetőségünk lesz hangszereket felújítani, illetve hangszereket vásárolni. Reményeink szerint az új tanévet már a bővített hangszerállománnyal kezdhetik meg a nyári szünet után feltöltődött diákok.

Nagy-Kanász Szabolcs

munkaközösség vezető(2016/2017)

A zeneiskolás hegedűsök II. félévi szereplései

Törökszentmiklóson rendezték meg az V. Nemzetközi Hegedűfesztivált 2017. április7-8-án. Zeneiskolánkat Halmi Norbert Sándor 6.b osztályos tanuló képviselte. A gyerekek életkor szerint öt csoportba voltak besorolva. Összesen 63 zeneiskolai hegedűs vett részt ezen a megmérettetésen. A versenyen az ország minden részéről jelentkeztek az iskolák tanulói. A nemzetköziségét mutatja, hogy szlovák, szerb és lengyel versenyzők is szerepeltek. Norbi a harmadik csoportban hegedült, ahol rajta kívül még tizenkilenc gyerek vett részt. A zsűri három neves tagból állt: Szászné Réger Judit Kodály Zoltán-díjas hegedűtanár,a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Versánszky Ildikó a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola vonós tanszakvezető tanára és Stefan Ruha svájci hegedűművész hallgatta a gyermekek hegedülését. Minden gyereknek egy kötelező és egy szabadon választott művet kellett játszania. Norbi hegedűjátéka elismerést szerzett, ezüst helyezést kapott. A zongorakísérő Szűcsné Sátorhegyi Erzsébet tanárnő volt.

Májusban a zeneiskolásaink az XIX. Orgoványi Kamarazenei találkozón szerepeltek. Itt nemcsak a hegedűsök vettek részt, hanem a zeneiskola kórusa, citerások, furulyások és a zongoristák  szerepeltek. A találkozó lényege, hogy a gyerekek a közös muzsikálás örömét együtt élvezzék a társaikkal. A hegedűsöket képviselte: Szabó Annabella, Csík Iringó Judit, Dubecz Vanda, Tóth Katalin, Duráncsik Janka, Rácz Virág Emese. A gyerekek szépen és sikeresen szerepeltek ezen a rendezvényen, méltón képviselve a zeneiskolát.

Farkas Orsolya

hegedűtanár

Alapfokú Művészetoktatás 2016/2017-es tanévben

 

Csoportvezető:

Tanulók létszáma:

Zongora:

Seres József

10

Zongora:

Szűcsné Sátorhegyi Erzsébet

10

furulya:

Nagy- Kanász Szabolcs

15

gitár:

Nagy- Kanász Szabolcs

7

kürt:

Nagy- Kanász Szabolcs

2

furulya:

Honti György

8

trombita:

Honti György

2

hegedű:

Farkas Orsolya

12

citera:

Bíró Jánosné

8

A zeneművészet ágazaton választható tárgyak (hangszerek):

– fafúvós tanszak (tantárgyai: furulya)
– rézfúvós tanszak (tantárgyai: trombita, kürt)
– akkordikus tanszak (tantárgyai: gitár)
– billentyűs tanszak (tantárgya: zongora)
– vonós tanszak (tantárgyai: hegedű)

-  pengetős tanszak (tantárgyai: citera)
– zeneismeret tanszak (tantárgyai: szolfézs kötelező)
A gitár tárgy jelenleg szünetel, szakos tanár hiánya miatt.

 

Tanárok:

Nagy Kanász Szabolcs –  furulya, kürt, gitár

Farkas Orsolya- hegedű, szolfézs

Szűcsné Sátorhegyi Erzsébet- zongora

Seres József- zongora

Honti György- furulya, trombita

Bíró Jánosné- citera
 

Művészetoktatás 2015/2016 tanév

A 2015/2016-os tanévben az alapfokú művészeti iskolába 77 tanuló iratkozott be. A tanítás feltételei változatlanok voltak, 7 zenetanár látta el az oktatást. A tanulható hangszerek listája kibővült a kürttel. A hangszerórák jellemzően az alsó tagozat termeiben kaptak helyet, kevés kivétellel. Néhány órát a konténeriskolában tartottak meg. Az iskolai énekkar ebben a tanévben 20 fővel működött, feladatunk az iskolai és városi ünnepségeken való részvétel, különböző helyi és területi bemutatón való szereplés.

Decemberben a zeneiskolás gyerekek közreműködésével megrendeztük a már hagyományosnak mondható adventi hangversenyt, melynek a művelődési ház adott helyet. Január végén két délutáni alkalommal adtak számot a tanulók a félévi zeneiskolai vizsgán a megszerzett tudásukból.

A második félévben a zeneiskolás és énekkaros gyerekek több rendezvényen is képviselték iskolánkat, felcsillantották tehetségüket és számot adtak tudásukról. Február végén eljutottunk Kiskőrösre területi népdaléneklési versenyre, ahol az 1. b osztályos Perjés Etelka arany minősítést és a korcsoportjában III. helyezést ért el. A 3. c osztályos Rácz Réka Boglárkát arany minősítéssel, felső tagozatos tanulóinkat, Révész Rebekát (5. a) és Perjés Bendegúzt (6. c) bronz minősítéssel jutalmazták.

Citerásaink és énekkarosaink részt vettek a március 15.-i ünnepségen. Április 8-án megrendezésre került az iskolai Jótékonysági Est, ahol a versek, mesék mellett, népi gyermekjátékokat és különböző hangszeres darabokat mutattak be a gyerekek.

Május elején a zeneiskolások szép hangversennyel köszöntötték az édesanyákat. Május 21-én, Orgoványon, a Muzsikáljunk Együtt regionális hangszeres találkozón iskolánk furulya együttesét különdíjban részesítették. Június 1-én pedig minden hangszeres tanuló év végi zeneiskolai vizsgát tett. Színesítették a hangszeres zeneszámok a 8. osztályosok bankettjét és ballagását is. Vida Hanna 8. c osztályos zeneiskolás lány sikeres felvételi vizsgát tett a kecskeméti Kodály Zoltán Ének–Zenei Gimnáziumba, középiskolai tanulmányait ott folytatja. Sikeres és élményekben gazdag tanévet zártunk.

Bíró Jánosné mk. vezető

 

Zeneiskolás hegedűsök sikerei

Örömmel számolok be a 2015/2016-os tanév kezdéséről a zeneiskolai a hegedűs növendékek szerepléseiről.

2015. október 9-én rendezték meg Kecskeméten az I. Regionális Hegedűversenyt az M. Bodon Pál Zeneiskolában, ahol Halmi Norbert Sándor indult a második korcsoportban. A versenyen ezüst helyezést ért el. A kötelező darabját a verseny értékelésekor a zsűri elnöke Dr. S. Dobos Márta Verona hegedűművész, a Szegedi Tudomány Egyetem Zeneművészeti Karának docense külön megdicsérte. A versenyen négy korcsoport indult összesen 29 fő versenyzővel. A Dél-Alföldi régió számos településéről: Kecskemétről, Bajáról, Szegedről, Hódmezővásárhelyről, Orosházáról, Izsákról érkeztek a gyerekek. A verseny egynapos volt, délelőtt hegedültek a versenyzők, délután zajlott az értékelés és a díjkiosztás. A versenyen a zongorakísérő a kecskeméti Kodály Zoltán Iskola és az izsáki Táncsics Mihály Iskola tanára Szűcsné Sátorhegyi Erzsébet volt.

A második versenyt 2015. november 19-21 között rendezték Szlovákiában, Galántán. A verseny Kodály Zoltán nevét viseli, mivel a gyermekkorát Galántán töltötte. Ennek a tiszteletére tizenötödik alkalommal hirdették meg ezt a nemzetközi versenyt. Az izsáki iskola növendékei közül Rácz Virág Emese és Halmi Norbert Sándor vettek részt. Az első nap délelőttje az utazással telt, délután érkeztünk meg a galántai Művelődési Házba ahol a versenyzőket regisztrálták, ezután lehetett kipróbálni a két versenyhelyszínt. A gyerekek négy kategóriába voltak besorolva életkor szerint, összesen 49 fő indult. A nemzetközi jellegét mutatja, hogy magyar, szlovák, kínai gyerekek hegedültek. A második nap volt délelőtt a megmérettetés, a gyerekek hattagú neves zsűri előtt mutathatták be a hangszeres tudásukat. Délután szakmai értékelés zajlott, a zsűri tagokhoz oda lehetett menni és minden gyerekről elmondták a véleményüket. Az este folyamán gálaműsor és díjkiosztó zárta a versenyt. Az eredményhirdetéskor Rácz Virág Emese a második korcsoportban bronz minősítést kapott, Halmi Norbert Sándor a harmadik korcsoportban ezüst minősítést ért el. A gyerekeket a kecskeméti Kodály Iskola tanárnője Nagy Erika kísérte zongorán.

A harmadik verseny 2016. április 9-én volt, a II. Kiskunfélegyházi Magyar Szerzők Vokális és Hangszeres Műveire kiírt Országos verseny, ahol Halmi Norbert Sándor 3. helyezést ért el. Az ő korcsoportjában több mint 40 gyerek indult, közülük érte el ezt a szép díjat. A versenyen a zongorakíséretet Szűcsné Sátorhegyi Erzsébet látta el.

Köszönetet szeretnék mondani a versenyeken való támogatásunkhoz a Kiskőrösi Tankerületnek, az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vezetésének és titkárságának. A két zongorakísérőnek: Szűcsné Sátorhegyi Erzsébet, Nagy Erika tanárnőknek. Természetesen a szülők segítsége is fontos volt a gyerekek eredményes szerepléseihez.

Farkas Orsolya hegedűtanár