HATÁRTALANUL - FELVIDÉKEN 2018. május 16-18.

 

HATÁRTALANUL

 

ELŐKÉSZÍTŐ ÓRÁK

 KÉ

1. nap

2. nap

3.nap

Értékelő órák

Beszámoló

VIDEÓ

FOTOMONTAGE

 

Határtalanul

Iskolánk 7. évfolyamának tanulói a Határtalanul! - pályázat keretében háromnapos szlovákiai kiránduláson vettek részt. /HAT-17-01-2017-00777/

Túrázás, íjászverseny, kézművesség Gömörben, kassai városnézéssel, Rákóczi szülőkastélyával Borsiban

2018. május 16-18-ig Szlovákiában kirándult az izsáki 7. évfolyam. A Határtalanul pályázat segítségével az első napunkon Borsiba látogattunk, ahol megnéztük II. Rákóczi Ferenc szülőházát (itt hozta világra Zrínyi Ilona II. Rákóczi Ferencet). Egy kedves bácsi fogadott minket, aki játékosan elmondta, hogy mi is volt pontosan abban a kastélyban. A bácsinak és még pár embernek köszönhetjük azt, hogy ez a csodás kastély még most is áll.

 

Szakadó esőben érkeztünk Kassára. Ott meglátogattuk a Szent Erzsébet Székesegyházat, ahol II. Rákóczi Ferenc, a magyar történelem egyik kiemelkedő vezére van eltemetve. A hős sírját, Vida Jonatán és Kovács Eliz 7.b osztályos tanulók koszorúzták meg.

 

Kassán még volt egy kis szabad időnk, amit mindenki örömmel kihasznált. Ekkor már nagyon izgatottak voltunk, hogy vajon milyen is lesz a szállásunk. Fél órán belül meg is érkeztünk Szádalmásra, ahol a szállásunk volt.

Miután elfoglaltuk a szobánkat, lementünk vacsorázni. A vacsora vidáman és boldogan telt. Mindenki meg volt elégedve a szobákkal és az ottaniak kedvességével. Este gömöri táncokat és énekeket sajátíthattunk el.  Meglepődve láttuk, hogy néhány lépést, koreográfiát mi is ismertünk.

Csütörtökön már izgatottan vártuk a találkozást a Rozsnyói Református Iskola diákjaival. Mikor megérkeztünk a helyszínre citeraszóval, énekkel, tánccal fogadtak és az igazgatónő elmesélte diákjai sikereit. Tóth Rebeka, Szabó Enikő és Kovács Eliz is bemutatták iskolánkat, településünket. Az udvaron fociztunk, énekeltünk, játszottunk és némelyek szlovákul is tanultak. A rozsnyói iskola diákjai és a mi iskolánk diákjai között barátságok alakultak ki, melyek még most is tartanak. Pár órával később Rozsnyó város nevezetességeit csodálhattuk meg.

 

Számomra a legszembetűnőbb a nagy Református Templom volt a tér közepén. A Bányászati Múzeum is tartogatott meglepetéseket számunkra. Rájöttem, hogy valójában az ottani magyarok mennyire őrzik a hagyományainkat. Megismertük Krasznahorkaváralját, mint a „gömöri Ravennát”. A Szádelői-völgyben 8,5 km-es túrát tettünk egy egész karrmezőn át. Én úgy gondolom, hogy a kirándulásunk alatt ez fog minden gyermeknek és tanárnőnek a legszebb élmény maradni. Mindenkinek elállt a lélegzete, mikor felértünk és lenéztünk a völgyre. Csodálatos volt. A szállásunkra érve íjászkodni tanítottak bennünket a helyi hagyományőrző íjászok. Az utolsó nap reggelén búcsút vettünk szállásunktól és elindultunk a Gombaszögi-cseppkőbarlangba.

 

A barlang nevezetessége a szalmacseppkő volt, ami spagetti tésztához hasonló. Rimaszombatban a Gömör-Kishont Múzeum tárgyi emlékeinek megtekintésével idéztük fel a történelmi Gömör és Kishont régiókat. Ez a múzeumlátogatás nekem fontos volt, hiszen itt már azt éreztem, hogy én is elsajátítottam a palóc nyelv alapjait. Kirándulásunk utolsó helyeként a füleki várat látogattuk meg. A várból gyönyörű panoráma kilátás nézett Fülek városára. Fáradtan, de élményekben gazdagon értünk haza. Köszönjük ezt a felejthetetlen élményt!

 

Kovács Eliz 7. b