Erzsébet program-Erzsébet tábor

 

Iskolánkban a 2017/2018-as tanévben először jelentkeztünk Napközis Erzsébet táborra. Pályázatunkat három turnusra adtuk be, melyben, a nyári szünetben, három egymást követő héten át, hétfőtől péntekig táborozhattak a helyi alsó tagozatos gyerekek. A nyertes pályázatok elbírálását követően, megkezdtük a következő témájú táborok szervezését.

A táborok programjait az intézmény pedagógusaival közösen állítottuk össze a gyerekek igényeihez és a helyi sajátosságokhoz igazodva:

Június utolsó hetében egy sporttáborban vehettek részt az 1-4. évfolyamosok. Erre a táborra 81 tanuló jelentkezett. Megvalósítása a helyi focipályán történt. Kiváló helyszín volt ez a tábor megvalósításához. A gyerekek jól érezték magukat, és a buszos kirándulás élménydús volt.

Július első hetében a 3-4. évfolyamosok táborozhattak művésztábor keretében, melyre 62 tanuló jelentkezett. Megvalósítása az iskola területén történt.

Július második hetében az 1-2. évfolyamosok táborozhattak természetjáró tábor keretében 58 tanulóval, szintén az iskola területén.

Minden táborban színes programok várták a gyerekeket, melyek között megtalálhatók voltak a kézműves programok, a hagyományőrzés, megismerkedhettek a tanulók a kosárfonással és a nemezeléssel is. A sport és játékos tevékenységek, mint pl. foci, sor és váltóversenyek, önismereti foglalkozások, az egészséges életmódra és környezettudatos magatartásra nevelés mindennapi részét képezte a programoknak. Minden héten részt vettünk egy buszos kiránduláson külső helyszínre. Ezek között a programok között szerepelt az úszás, mozilátogatás, vadaskerti túra. Napi négyszeri étkezés biztosított volt, melyet az iskolai menzán fogyasztottunk el.

A táborok költségvetésénél, az Erzsébet táborok Alapítványa 18 000 Ft-ot biztosít gyerekenként egy hétre. Így az általunk szervezett táborok mindegyékénél 1 000 000 feletti összeggel gazdálkodhattunk. A táborok 70%-ban előfinanszírozottak, a további összeget a Kiskőrösi Tankerület előlegezte meg számunkra. Ebből az összegkeretből valósítottuk meg az étkezést, a kirándulásokat, valamint vásároltunk különböző sporteszközöket, kézműves alapanyagokat és elektronikai eszközöket, melyeket a továbbiakban is fel tudunk használni.

A táborokban 8-16 óráig 8 pedagógus vállalta a gyerekek foglalkoztatását, mely a szülőknek minimális költséget jelentett, ezért a jelentkezés során túljelentkezés volt.

Táboraink céljai között szerepelt, hogy a gyerekek hasznosan töltsék el az időt a nyári szünetben, mozogva, játszva, új eszközöket és kézműves technikákat megismerve.

Ha lehetőség lesz rá, a jövőben is szívesen pályáznánk Erzsébet táborokra.